Möjligheternas instrument

Harpisten Laura Stephenson gästar Uppsala Kammarorkester den 22 november.

Att ha många strängar på sin lyra, är en sliten klyscha. Men för Laura Stephenson, harpist i Kungliga Filharmonikerna, är detta en realitet.
Nu kommer hon som solist till Uppsala Kammarorkester och på programmet står Claude Debussy – godis för en harpälskare!

Kanadensiska Laura Stephenson kom till Sverige i början på nittiotalet och är sedan 1992 anställd som harpist i Kungliga Filharmonikerna i Stockholm. Spelat harpa har hon gjort sedan 14-årsåldern när den enda harpeleven på skolan flyttade och platsen blev ledig. Laura spelade då fiol men antog utan tvekan utmaningen att hantera ett betydligt större instrument. Och det är just harpans stora möjligheter som fortfarande inspirerar henne.

– För mig är harpan inte så mycket ”himmel och änglar” som man kanske ofta föreställer sig, förklarar Laura. Det är så mycket man kan göra med en harpa, så många klanger och tekniker och det är faktiskt denna bredd som jag tycker är det bästa med instrumentet.

– Men det är ju också ett svårt instrument. Till exempel är fotarbetet med pedalerna inte helt enkelt och speciellt i Debussys Danses som ursprungligen är skrivna för en äldre typ av harpa, utan pedaler. På den tiden hade harpan istället ännu fler strängar. En annan negativ aspekt på harpan är ju naturligtvis dess storlek och de ständiga logistikproblemen.

Laura Stephenson är även en flitig kammarmusiker och medlem i KammarensembleN som inriktar sig på nutida musik, vilket alltid har intresserat henne. Men i Uppsala den 22 november är det alltså Claude Debussys
Danse sacrée et Danse profane för harpa och stråkorkester som bland annat står på programmet.

– Det här är ett klassiskt verk för varje seriös harpist, menar Laura som också har framträtt med stycket många gånger, alltsedan studietiden. Och de två danserna är olika i sina karaktärer, fortsätter hon. Den första, sakrala, är ganska subtil, intim och lite introvert. Den profana däremot, svänger, och känns som en skön, långsam vals!

Laura Stephenson tycker om den franska, impressionistiska musiken, som många gånger inte heller sparar på harpklangerna. Men hon älskar också att spela de stora orkesterromantikerna såsom Richard Strauss, Mahler och Wagner som ofta skrev för dubbla, tredubbla och till och med fyrdubbla unisona harpstämmor som tillsammans ger en underbar klang. Som harpist kan det ibland kännas lite ensamt, men vid dessa tillfällen blir det desto roligare, berättar Laura.
I Uppsala får publiken nöja sig med en harpa, men det kommer att bli lika bra för det, försäkrar Laura som ser fram emot att då möta Uppsalas Musikskolas harpelever som är inbjudna till konserten.
Så vad har hon då för råd till dem?

– Min lärare i orkesterstudier, Alice Chalifoux, sa till mig en gång:”If you want to play like an angel, you have to work like a devil!”

Övning och åter övning alltså, konstaterar Laura, som främst studerat för Judy Loman vid universitetet i Toronto.

– Ett annat råd är att med åren skaffa en bra och rymlig bil, lämplig för instrumenttransport, avslutar Laura skämtsamt.
Själv kör jag en gammal stor Volvo!

Läs mer om konserten Mägi hyllar Mägi 22 november

YouTube: Lyssna på Danse sacrée et Danse profane
Harpsolist: Nicanor Zabaleta

Tillbaka
Uppsala Kammarorkester Uppsala Kammarorkester

En orkester i världsklass

Chefdirigent: Paul Mägi Konsertmästare: Nils-Erik Sparf, Klara Hellgren och Bernt Lysell

Uppsala Kammarorkester är länets professionella orkester. I Uppsala Konsert & Kongress har den en uppskattad abonnemangsserie mellan sept–maj.

EvenemangskalendernUppsala Kammarorkester

Linnékvintetten Linnékvintetten

Linnékvintetten

Trumpet: Bengt Fagerström, Paul Hägglöf, Horn Lennart Stevensson, Trombon Birgitta Lagerstedt, Tuba Alexander Skylvik.

Linnékvintetten har sedan 1986 varit ett dynamiskt inslag i svenskt musikliv. Ända sedan starten har ensemblen gått in för att förnya den svenska repertoaren för brasskvintett

EvenemangskalendernLinnékvintetten

Uppsala Kammarsolister Uppsala Kammarsolister

En av Sveriges främsta stråkensembler

Violin: Nils-Erik Sparf, Klara Hellgren, Bernt Lysell, Viola: Susanne Magnusson, Cello: Erik Wahlgren

Uppsala Kammarsolister är en av Sveriges främsta stråkensembler. Slående är ensemblens stiltrogenhet, oavsett om den framför barock, klassisk, romantisk eller senare musik.

EvenemangskalendernUppsala Kammarsolister

Trio XTrio X

Trio X

Piano: Lennart Simonsson, Bas: Per V Johansson, Trummor: Joakim Ekberg

Kreativiteten flödar i improvisationstrion Trio X! De utforskar hela tiden sina musikaliska möjligheter och hur de kan utveckla den spännande trioformen.

EvenemangskalendernTrio X